I fåglarnas värld

image1282

Otrogna fåglar

Hos många fågelarter bygger hanen och honan bo tillsammans och hjälps åt att mata och uppfostra en kull ungar. De har i dikter och sånger blivit en symbol för den trogna kärleken. Men när forskare började spionera på fåglarna visade sig otrohet vara mycket vanligt. Genanalyser har visat att många av sidoförbindelserna gett resultat.


 


Otrogna hanar

Då den svartvita flugsnapparen på våren återvänder till Sverige kommer hanarna först. De väljer ut en lämplig boplats, där det finns gott om mat. Sedan sätter de sig framför sina boplatser och börjar sjunga.

När honorna anländer flyger de omkring och inspekterar urvalet av hanar. Till slut väljer de en hane som kan visa upp en attraktiv boplats. Och som genom att sjunga intensivt en stor del av dagen bevisat att han har god kondition. Fåglarna parar sig. Honan börjar bygga bo och hanen skaffar mat åt henne, tills hon har lagt äggen och börjat ruva dem.

Men då börjar många hanar bli rastlösa och ger sig ut för att hitta en hona till. De letar reda på en ny boplats, sätter sig framför den och börjar sjunga igen. Och hoppas att någon sent anländ hona ska bli intresserad.

Lyckas det parar hanen sig med honan, och hjälper henne med mat till dess hon byggt ett bo och lagt sina ägg. Under denna tid får den första honan bara enstaka korta besök av sin otrogne hane.

Men när den nya honan lagt sina ägg och det börjar bli dags för den första honans ägg att kläckas återvänder dock hanen till sin första hona. Han hjälper henne att skaffa mat till barnen och att uppfostra dem. Denna hjälp får dock inte den nya honan. Hon blir ensam mamma och får försöka föda upp barnen bäst hon kan.

Honornas hämnd

Det visade sig dock att honorna inte var mycket trognare än hanarna. Om forskarna fångade in hanen i ett flugsnapparpar dröjde det sällan mer än tjugo minuter innan honan hade parat sig med en grannhane.

Och det var inte frågan om att grannhanen kom och trängde sig på. Utan om att honan aktivt letade reda på en främmande hane och parade sig med honom.

Bär dessa sidoäventyr frukt? Föds fågelungar, som har en helt annan biologisk pappa än den hane som matar dem? För att svara på den frågan har forskare tagit blodprover från alla invånare i fågelbon, och gjort DNA-analyser.

Andelen "utomäktenskapliga" ungar varierade kraftigt mellan olika fågelkolonier och olika år. Ibland hade bara fyra procent av ungarna en annan biologisk pappa än den hane som matade dem. Vid andra undersökningar var så mycket som var fjärde fågelunge resultatet av en sidoförbindelse.

Av någon anledning visar de undersökningar som gjorts på flugsnappare i Norge en mycket lägre andel utomäktenskapliga ungar än i Sverige. Antagligen beror detta bara på att forskarna råkat undersöka olika typer av fågelkolonier under olika år. För det kan väl inte vara så att norska flugsnapparflickor är trognare än svenska?




Kommentarer
Postat av: Mia

Ja kära nån, men vilken kul och intressant läsning! Milde himmel, det låter som en beskrivning av invånarna i en by i Övre Norrland där jag bodde en gång... ;-)

2008-03-27 @ 21:14:14
URL: http://www.matmia.blogg.se
Postat av: Anna

Ja det är väl för kul..jag har själv studerat detta genom att ligga på gräsmattan och titta på två holkar där samma hane alltså hade två fruar. Galet. Intressant. Tänk om någon kommer o sjunger utanför din dörr :D Passa dig...(fast det vore väl lite kul)

2008-03-27 @ 21:28:26
URL: http://filipendula.blogg.se
Postat av: Ragnvi

Kan nog stämma in på många arter det där!

Jo, Martin är son till Elisabeth, är så lika så!
Martin blir 15 i år och sen har hon Robert, blev 18 tror jag.

2008-03-27 @ 22:38:30
URL: http://Rankans.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0